2009. február 8., vasárnap

KOMÁROM HELYI SAJTÓJA

BEMUTATJUK A HELYI SAJTÓNYILVÁNOSSÁGOT

Az hogy legyen a városnak saját újságja e sorok írója javasolta először 1985-ben egy helyi gyűlésen. Az akkori elvtársak erre a javaslatra nagyokat bólogattak, de nem csináltak semmit. Hiszen a kommunisták (és a mai liberálisok) a valóság bemutatásától irtóznak a legjobban. A helyzet azóta sem változott ebben a kérdésben semmit. 1988 táján már volt egy kultúrházi tájékoztató szórólap, amiben szintén erőltettem, hogy legyen városi újság. Az akkori KISZ indított egy vörös fejléces Komáromi Híd nevű, ingyenesen terjesztett, alig két évig létező lapot, hogy a saját kommunista propagandájukat ebben is terjesszék. Az akkori helyi kommunisták úgy gondolkodtak, hogy a megyei kommunista napilap (Dolgozók Lapja) éppen elég a városnak. 1990 szeptemberében megalakult az önkormányzat, elég viharos körülmények között. Akiket érdekel a téma nézze meg a könyvtárban az akkori jegyzőkönyveket vagy az akkor készült videófelvételeket. Ott javasoltam először a helyi lapot újra. Persze semmi nem lett belőle. Aztán 1991 mégis rászánta magát az önkormányzat egy ilyen lapra (Komáromi Újság), amelynek a főszerkesztésére egy tatai vállalkozót kértek fel. A lap pár évig utcai árusításban működött aztán hirtelen úgy szüntették meg, hogy nem indokolták meg. Olyan hngok hallatszottak, hogy az önkormányzat elégedetlen volt a lappal, míg mások soknak tartották azt a pént amit az önkormányzat erre szánt. Aztán inkább a TV fejlesztésére költttek. Az önkormányzat azóta sem tért le arról a rossz szokásáról, hogy idegen szerkesztőket hozzon a városba. Ekkoriban rohamosan terjedtek el a megyében a kis helyi kábeltévék. Már egy sor megyei faluban volt kábeltévé, de Komáromban ezt senki sem kezdeményezte. 1993 késő őszén páran összeálltunk (G.J.-SZ.GY.-B.G.), hogy legyen városi tévé, hiszen a kábeltévé képújságja akkor már működött, ezt a Klapka Szövetkezet működtette később. Ha jól emlékszem elkészült két műsor amit leadott a tévé, de utána ezt hirtelen megszüntették és akkor döntöttek a város vezetői arról, hogy saját üzemeltetésű tévét hoznak létre. Az egész mögött az állt, hogy a társadalmi kezedményezést veszélyesnek tartották és azt szerették volna, ha az önkormányzat mondja meg, hogy mit lehet olvasni és látni a komáromiaknak. Ezt a jogukat azóta is gyakorolják. Ez pedig a szabad sajtótól messze van, így ez a tévé amolyan önkormányzati szócsőként működik. Nézzük a 2009-ben létező helyi kiadású lapokat.

1. Komáromi Újság (Városi Közéleti Lap)
A helyi nyomda adja ki, 16 oldalon, fényes papíron, sok színes képpel, ingyenesen terjesztik. A nyomdának van pénze bőven és az önkormányzat is örül a lapnak, hiszen a csöpögő hamis kommunista propaganda csak úgy árad a lapból. A lap bátran versenyezhetne a rózsaszín álomvilág címre, hiszen amit és ahogyan tálalják az a valóságtól elég távol van. A lap irtózik attól, hogy olvasói véleményeknek helyt adjon.

2. Híres Komárom (közéleti lap)
Kiadja a Dunamenti Polgári Kör, 8 oldalon, sok képpel, ingyenesen terjesztik. Amolyan Fidesz szemüvegen keresztül láttatják a helyi dolgokat. Fontos érdeme a lapnak, hogy a helyi ügyeknek nagy teret szentelnek. Sok olyan helyi dologról is beszámolnak, amit az önkormányzati TV elhallgat. Másik érdeme a lapnak, hogy helyi kultúrtörténeti dolgokkal is foglalkoznak és néha olvasói vélemények is leközölnek.

3. Kapcsolat (Duna Menti Krónika)
Az MSZP helyi lapja, 16 oldalon, képekkel, ingyenesen terjesztik. A vörös színben pompázó kiadvány a kommunista propaganda szócsöve.Az Élettér Egyesület hírújságja fehér-fekete színben, kéthavonta jelenik meg, 16 oldalon. A helyi Turinform irodában beszerezhető, ingyenesen. Koppánymonostoron készül, de nem a városrész vagy Komárom ügyeivel foglalkozik, hanem egyfajta kulturális körképet próbálnak nyújtani, elég olvashatatlan formában. A lap kiadását egy nemzetközi szervezet támogatja.

4. KOMFRONT

Nyolcoldalas, ingyenes, színes reklámújság.

5. Komáromi Hírdető

Nyolcoldalas, ingyenes, színes reklámújság.


ÉSZAK-KOMÁROM SAJTÓJA

A híres Komáromi Lapok a háború előtt a város legnagyobb, legjelentősebb hagyományőrző lapja volt, s ezt indították újra 1990-ben. Rövid idő után a formátuma még kisebb lett, s akkor még utcai árusításban volt kapható, magyar és szlovák nyelven. A szlovák és magyar tartalom nem mindenben egyforma. Pár év után megszüntették az árulását és sokkal silányabb minőségben és szegényes tartalommal ingyenesen terjesztik. Ha van szomorú példa a lezüllésre, akkor ez az, hiszen később bemutatjuk, hogy a háború előtt, a Csehszlovák államban is gazdag volt a magyar sajtó a városban. Egy ekkora város nem képes kiadni egy tisztességes lapot, ez jellemző az ottani értelmiségre. S még a pénzhiányra sem panaszkodhatnak, hiszen számos tehetős cég van ott is. Magyarországon számtalan olyan Komárom méretű város van, ahol több heti és havilap is megjelenik. A jelenlegi lap fejléce.